Thema 1: Terug in de tijd

Kerst = gezelligheid en lekker eten

De meeste mensen vieren Kerst vooral als een feest van gezelligheid. Een welkome onderbreking van de donkere dagen. Daar hoort goed eten en lekker drinken bij. Het is bovendien een reden om iets moois te geven aan elkaar. Winkels en bedrijven spelen daar zo handig op in, dat Kerst zonder diner, cadeaus of kerstpakket bijna ondenkbaar is.

Laten we dus maar beginnen met wat Kerst lijkt te zijn: kopen, kopen, kopen, het feestje van de commercie. Je wordt overspoeld met reclames zoals deze...

Symbool voor een commercieel feest

Hét symbool van commercie rond Kerst is natuurlijk de Kerstman. Maar ja, in Nederland vieren we ook Sinterklaas. En dat maakt het lastig voor de Kerstman om een voet tussen de deur te krijgen. Vooral omdat het historisch gezien eigenlijk om dezelfde figuur gaat.

Sinterklaas en de Kerstman een en dezelfde persoon? Hohoho! Dat kunnen we niet zo maar beweren. Er is een duidelijk verschil tussen deze twee. Sinterklaas is een goedheiligman met Pieten en een schimmel. Hij woont in Spanje. Dat is heel wat anders dan zo'n Hollebollegijs die op de Noordpool woont. Toch?

Klaar om te beginnen?

Schrijf je in voor deze gratis online cursus!

Start nu deze cursus