De broertjes Sinterklaas en Santa Claus

Wie is de Kerstman?

De Kerstman, in Groot-Brittannië en Amerika Santa Claus, is terug te voeren op twee figuren.

De ene is Sint Nicolaas van Myra, een heilige uit de katholieke traditie die beroemd werd om zijn vrijgevigheid. De andere is de Germaanse god Odin en zijn paard Sleipnir (het paard van Sinterklaas?). Het paard had acht poten en kon in één sprong enorme afstanden afleggen (net als de arrenslee van Santa Claus, met de rendieren er voor). Odin liet cadeautjes achter in kinderschoentjes, als ze daar een wortel of stro voor z'n paard in hadden gestopt.

Hoe de Kerstman aan zijn bolle wangen kwam

Volgens de overleveringen kwam Santa Claus voor het eerst naar Noord-Amerika dankzij Nederlandse kolonisten die Sinterklaas vierden. Hij werd afgebeeld als statige Rooms-Katholieke bisschop, inclusief mijter en staf. Maar in 1881 maakte Thomas Nast deze tekening voor een bekende Amerikaanse krant.

Merry Old Santa Claus, 1881, de allereerste kerstman – Thomas Nast

De tekenaar had een vrolijke karikatuur gemaakt en die veranderde het uiterlijk van de Nederlandse Sinterklaas behoorlijk. Sindsdien wordt Santa Claus afgebeeld als een goedlachs blozend baasje.

Waarom heet hij bij ons de Kerstman?

Tja, de Kerstman heeft dan misschien glimmende appel-wangen, een wollige muts en een slee met rendieren in plaats van een stoomboot en een schimmel. Maar voor de rest doet hij precies hetzelfde als Sinterklaas in Nederland: cadeautjes via de schoorstenen in schoenen en sokken achterlaten.

In Nederland noemen we Santa Claus de Kerstman. De naam Santa Claus zou de kinderen maar in verwarring brengen. Het is tenslotte de letterlijke vertaling van Sinterklaas, en die hebben we drie weken eerder (6 december) uitgezwaaid. Het leek makkelijker om hem de Kerstman te noemen. Dan lijkt het tenminste over twee verschillende figuren te gaan./p>

Dus zitten we nu met Sinterklaas én de Kerstman opgescheept. Maar waarom vieren we eigenlijk Kerst?

Klaar om te beginnen?

Schrijf je in voor deze gratis online cursus!

Start nu deze cursus